Obserwatorzy

środa, 26 października 2011

Sukces :)

Wczoraj przymierzałam się do zrobienia wspomnianej wcześniej szarlotki - i jak chciałam tak zrobiłam :) Uwieczniłam wszystko moim aparatem i oto krok po kroku jak powstawało to pyszne ciacho :) 














Ciasto smakuje rewelacyjnie i jest bardzo proste w przygotowaniu. Przepis już prawie pamiętam i coś czuję że to będzie moje szybkie popisowe ciasto dla Gości :) 
W obawie przed sklerozą przepis też zamieszczę bo nigdy nic nie wiadomo:

SZARLOTKA SYPANA

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych 
  • odrobina cynamonu
  • 3/4 kostki masła 
Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć
większą formą.

2 komentarze:

  1. No w końcu przepis dla mnie:) i nie trzeba wygniatać ciasta:) a efekt wygląda smakowicie więc przepraszam, ale skradnę Ci ten przepis, dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kradnij Kochana, ja się zachwyciłam i mam nadzieję że i Ty będziesz zadowolona :)) Daj znać jak już go wypróbujesz :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...