PRZEPISY NA SPRAWDZONE, SMACZNE, NISKOKALORYCZNE DANIA :)))
1. Zupa krem z dyni
1. Zupa krem z dyni
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 2 cebule
-3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- gruby plaster selera
- kostka rosołowa lub bulion warzywny
- 2-3 ząbki czosnku
- masło (może być oliwa)
- śmietana (ewentualnie gęsty jogurt naturalny)
- sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
2. Roladki z kurczaka ze szpinakiem- kostka rosołowa lub bulion warzywny
- 2-3 ząbki czosnku
- masło (może być oliwa)
- śmietana (ewentualnie gęsty jogurt naturalny)
- sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle,dodajemy czosnek, następnie dorzucamy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz seler pokrojony w kostkę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojona w drobną kostkę dynię i wszystko razem dusimy około 10 minut. Następnie warzywa przekładamy do głębokiego garnka i zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa. Dodajemy kostkę bulionową i przyprawiamy do smaku. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy już warzywa zmiękną należy zmiksować zupę na krem dodając śmietany. Podawać z grzankami.
Składniki:
- jeden filet z kurczaka
- pół torebki mrożonego szpinaku (nie ma znaczenia czy prasowany czy brykiety)
- 3-4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- vegeta
- pieprz, sól
- 2 łyżeczki oliwy
- papryka słodka
Filet z kurczaka rozklepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy na patelni ok. 30 minut z dodatkiem wody. Dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprz, vegetę do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Na filet wykładamy szpinak, zawijamy całość i spinamy wykałaczkami tak aby się nie rozwijał. Podsmażamy na oliwie. Kiedy się zrumieni ze wszystkich stron podlewamy niewielką ilość wody i dusimy około 10 minut. Możemy podać z ziemniakami, kaszą , ryżem oraz dowolnymi warzywami.
Pysznie , szybko i zdrowo :)
Składniki:
- mąka około 150g
- otręby pszenne około 30 g ( chyba że wolimy więcej )
- jajko
-150 ml mleka
-5 łyżeczek oliwy
-woda gazowana
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier/słodzik do smaku
W misce mieszamy ze sobą mąkę i otręby. Dolewamy mleko oraz wodę by
nadać ciastu konsystencję gęstej śmietany. Białko oddzielamy od żółtka.
Żółtko dodajemy do ciasta, i mieszamy a białko ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy 5
łyżeczek oliwy i cynamon, a na końcu pianę z białka. Delikatnie mieszamy i tak przygotowane ciasto smażymy w postaci małych placuszków na rozgrzanej patelni nie dodając już tłuszczu.
Racuszki możemy podawać z twarożkiem i dowolnymi owocami.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 cebule
- seler naciowy
- 1 pietruszka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła do smaku
Marchewki i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce na dużych oczkach. Selera naciowego oraz cebulę drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i podsmażamy chwilę cebulę. Dokładamy wcześniej startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego selera. Dolewamy szklankę wody, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dusimy aż warzywa zmiękną. W tym czasie umyte piersi z kurczaka kroimy w dość duże kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Kiedy warzywa zmiękną dokładamy kurczaka na patelnię i dusimy całość około 20 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą jęczmienną lub ryżem. Doskonałym dodatkiem do tego dania są czerwone buraczki lub ogórek kiszony.
4. Bułki z otrębami i twarogiem
-12 łyżek otrąb (jakich chcesz)
- kostka twarogu (250g)
- kostka twarogu (250g)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- ziarna słonecznika (mogą być dyni,sezamu, siemie lniane co chcesz)
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku
Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić w maszynce.Następnie wymieszać z otrębami, dodać żółtka, sól, ziarna słonecznika i ponownie wymieszać. Dodać białka ubite na pianę , połączyć z resztą masy i odstawić na 15 minut. W tym czasie wyłożyć blaszkę do pieczenia papierem. Wyłożyć łyżką 4 duże lub 6 mniejszych bułeczek.Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Składniki:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z otrębami i mlekiem, wbijamy żółtko, dodajemy olej, sól pieprz, posiekaną natkę pietruszki, curry. Kiedy wszystko wymieszamy dodajemy wodę gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy ciasto będzie już gotowe na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy. Placki smażymy na patelni.
Farsz:
Gotujemy brokuł i po ugotowaniu siekamy go na drobne kawałeczki.na patelni smazymy jakja tak jak na jajecznicę i dodajemy posiekany brokuł, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i farsz gotowy.
Przed nałożeniem na placki naleśnikowe farszu smarujemy je jogurtem naturalnym.
Składniki:
Wątróbkę należy umyć i pokroić, następnie przełożyć do miseczki i zalać mlekiem. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z jabłkiem z dodatkiem soli i pieprzu.
Wątróbkę odcedzić od mleka, podsmażyć z dodatkiem pieprzu. Po kilku minutach posolić i dodać do niego jabłko z cebulą. Wszystko razem dusić pod przykryciem ok 5 minut. Ugotować kaszę gryczaną ( może byc jaglana, jęczmienna - co kto lubi) :)
4. Naleśniki z brokułami i pietruszką
Składniki:
Ciasto:
-1 jajko
- 200 ml mleka
-1 jajko
- 200 ml mleka
- 10 g otrąb pszennych
- 4 łyżeczki oleju
- natka pietruszki
- sól,pieprz, łyżeczka curry
- woda gazowana
Farsz:
- 1 brokuł
- 2 łyżki oleju
- 3-4 jajka
- jogurt naturalny
- woda gazowana
Farsz:
- 1 brokuł
- 2 łyżki oleju
- 3-4 jajka
- jogurt naturalny
Ciasto:
Mąkę mieszamy z otrębami i mlekiem, wbijamy żółtko, dodajemy olej, sól pieprz, posiekaną natkę pietruszki, curry. Kiedy wszystko wymieszamy dodajemy wodę gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy ciasto będzie już gotowe na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy. Placki smażymy na patelni.
Farsz:
Gotujemy brokuł i po ugotowaniu siekamy go na drobne kawałeczki.na patelni smazymy jakja tak jak na jajecznicę i dodajemy posiekany brokuł, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i farsz gotowy.
Przed nałożeniem na placki naleśnikowe farszu smarujemy je jogurtem naturalnym.
Składniki:
-0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 1 duża cebula
- dwa jabłka
- olej
- mleko
- sól,pieprzWątróbkę należy umyć i pokroić, następnie przełożyć do miseczki i zalać mlekiem. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z jabłkiem z dodatkiem soli i pieprzu.
Wątróbkę odcedzić od mleka, podsmażyć z dodatkiem pieprzu. Po kilku minutach posolić i dodać do niego jabłko z cebulą. Wszystko razem dusić pod przykryciem ok 5 minut. Ugotować kaszę gryczaną ( może byc jaglana, jęczmienna - co kto lubi) :)
Placki zabieram do domu :)
OdpowiedzUsuń